به دنبال مسمومیتهای سریالی اخیر در اثر مصرف مشروبات الکلی تقلبی، متأسفانه تا امروز بیش از بیست نفر جان خود را از دست دادهاند. علاوه بر این تعدادی دچار کوری شده و شماری در مراکز درمانی بستری میباشند.
اخبار ناگوار مربوط به آسیبهای مصرف مشروبات الکلی تقلبی در حالی در بازههای زمانی مختلف منتشر میشود که به نظر میرسد اطلاع رسانی صحیح در این زمینه صورت نگرفته و عموم مردم از مضرات مصرف نوشیدنیهای الکلی (چه تقلبی و چه غیر تقلبی) آگاهی لازم را ندارند.
تأثیر الکل بر سلامتی انسان
باور اشتباهی در جامعه وجود دارد که نوشیدن الکل به میزان کم برای سلامتی مفید است. اما طبق پژوهشهای علمی (منتشر شده در نشریه Lancet)، مصرف الکل حتی به میزان کم تأثیر مثبتی در سلامتی انسان نداشته و توصیه همیشگی پرهیز کامل از نوشیدن آن در هر شکلی است. نوشیدن الکل زمینهساز بسیاری از بیماریهای خطرناک از جمله سرطانهای دهان و گلو، حنجره، مری، کبد، روده کوچک و بزرگ و پستان است.
مسمومیت با متانول (الکل صنعتی)
عامل اصلی مسمومیتها استفاده افراد سودجو از متانول یا الکل صنعتی در تهیه مشروبات تقلبی است. موارد مصرف متانول در صنعت شامل تولید محصولات آرایشی بهداشتی، حلال رنگ و چسب، ضدیخ و شیشه پاک کن اتومبیل، محصولات ضد عفونی کننده و… میباشد. در صورت مسمومیت با متانول علائم ذیل ممکن است در بیمار مشاهده شوند:
- کاهش هشیاری و خواب آلودگی
- احساس ناپایداری و عدم تعادل
- تهوع، استفراغ و درد شکمی
- سرگیجه، سردرد و اختلالات عصبی
- اختلالات تنفسی و تنگی نفس
- اختلالات بینایی، تاری دید و کوری
- نارسایی دائمی در کلیهها
- تشنج، کما و در نهایت مرگ
علائم مسمومیت با متانول در مشروبات الکلی بسته به میزان الکل موجود و مقدار مصرف فرد، بین نیم تا ۴ ساعت و علائم نهفته بین ۶ تا ۲۴ ساعت و در مواردی تا ۷۲ ساعت بعد ظاهر میشوند. بسیاری از افراد ممکن است بروز این علائم را طبیعی فرض کرده و از مراجعه به مراکز درمانی اجتناب کنند در حالی که مراجعه سریعتر باعث کاهش قابل توجه عوارض بعدی میشود.
انتظار میرود هموطنان عزیز با آگاهی از مضرات و خطرات مصرف مشروبات الکلی، احتیاط لازم را به عمل آورده و خصوصاً با نظارت بر روابط و رفتار نوجوانان و جوانان در خانواده، از بروز بیماریها و صدمات و حوادث جبران ناپذیر پیشگیری نمایند.
روابط عمومی بیمارستان پارسیان